Skip to main content

Ondersteunde projecten

Virologie-grants

Maastricht Universiteit
Assistant Professor Hanne Zimmermann

ACCESS4EuRegion: Versnellen van de toegang tot seksuele gezondheidsdiensten voor burgers die in de EuRegio Maas-Rijn wonen

Het ACCESS4EuRegion-project is een innovatieve en collaboratieve testinterventie die zal worden ingebed in het overkoepelende HIV-preventie “EuRegio-project,” dat erop gericht is het HIV-risico te verminderen onder sleutelpopulaties in de Euregio Maas-Rijn, en te streven naar nul nieuwe infecties in de regio. Het Euregio-project wordt gefinancierd door Aidsfonds, Gilead, ViiV en de provincie Limburg. Gilead heeft financiële steun verleend voor verschillende projecten binnen dit initiatief. De uitkomst van de ondersteunde projecten heeft de impact van de coronacrisis op HIV-testen, PrEP-toegang en de naleving van PrEP onder risicopopulaties in een Euregio-context onderzocht. Het meest recente ACCESS4EuRegion-project zal inzicht bieden in specifieke barrières voor HIV-testen in een Euregio-context en evalueren of het direct aanbieden van een gratis en anonieme HIV-test kan bijdragen aan het creëren van testgewoonten bij individuen die momenteel niet op de hoogte zijn van hun HIV-status.

Voor meer informatie over dit project, lees verder op https://www.lov4eu.com/. Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem contact op met de medisch contactpersonen van Gilead voor HIV, Marjolein Poen of Reon van Dyk.

Erasmus MC
Dr. Casper Rokx, Erasmus MC

#Aware.HIV

#aware.hiv is een samenwerkingsinitiatief opgezet door Erasmus MC en ondersteund door de Nederlandse Federatie van Medisch Specialisten. #aware.hiv is erop gericht HIV-overdrachten en late diagnoses te verminderen door het bevorderen van vroegtijdige HIV-diagnoses via HIV-tests voor alle mensen die zijn gediagnosticeerd met HIV-indicatorcondities. Dit doel sluit aan bij het Verenigde Naties (VN)-doel om tegen 2030 een einde te maken aan aids door het aantal nieuwe HIV-infecties te verminderen. De slogan ‘Dare to be aware’ staat voor het creëren van bewustzijn en het elimineren van stigma rond HIV-indicatorcondities, zowel in het algemene publiek als onder zorgprofessionals. Infectieziektespecialisten creëren bewustzijn en normaliseren HIV-tests onder hun collega's als onderdeel van de routinezorg voor mensen met HIV-indicatorcondities. Verschillende elementen van het #aware.hiv-initiatief, zoals dat in Nederland sinds 2019 is opgezet, zijn mede gesponsord door Gilead, ViiV Healthcare, Janssen, Aidsfonds en SKMS. Samen is de gedeelde visie dat geen persoon met een HIV-indicatorconditie ongetest mag blijven.

#aware.hiv streeft ernaar proactieve HIV-indicatorgestuurde tests te verbeteren (zoals geadviseerd in nationale en internationale richtlijnen) door zorgprofessionals en patiënten te informeren en te ondersteunen. De ambitie is om gegevens te genereren over de impact van proactieve HIV-tests bij mensen die zijn gediagnosticeerd met HIV-indicatorcondities en om #aware.hiv uit te breiden naar andere centra. Om dit doel te helpen bereiken, is een geaccrediteerde eLearning en educatief materiaal voor zorgprofessionals ontwikkeld, evenals de organisatie van een nationale #aware.hiv bewustmakingsdag en een online portaal. De volgende stap in dit succesvolle programma is de uitrol in 10 landen in het #aware.hiv Europe-programma. De vele deskundige belanghebbenden in Europa werken samen om dezelfde onvervulde testbehoefte in Europa aan te pakken, om het VN-doel te bereiken om HIV/aids op dit continent (en daarbuiten) te beëindigen.

Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem gerust contact op met de Gilead medisch contactpersoon voor HIV, Michael Wilcox.

OLVG
Dr. Kees Brinkman

HIV in Suriname: het verloop van de epidemie veranderen

OLVG streeft ernaar de HIV-zorg te verbeteren en HIV-gerelateerd stigma in Suriname te verminderen. Dit is van groot belang voor Nederland, aangezien ongeveer 4% van de mensen met HIV in het land van Caraïbische afkomst is. Daarom kan het ondersteunen van HIV-zorg in Suriname ook leiden tot betere HIV-zorg voor Nederlandse burgers van Surinaamse afkomst. Deze steun is vooral nodig na de bijna-inzinking van het gezondheidszorgsysteem als gevolg van de COVID-19-pandemie. Deze steun is nodig om de impact van het huidige economische systeem op de kwaliteit van de HIV-zorg te evalueren en om voorlichting te geven over onderwerpen zoals de preventie van moeder-op-kind-overdracht, U=U-testen, zorgkoppeling, HIV-behandelrichtlijnen en meer.

OLVG streeft ernaar deze doelen te bereiken door de uitvoering van jaarlijkse educatieve activiteiten van een week in Suriname. Het programma bestaat uit verschillende educatieve presentaties en symposia met HIV-gerelateerde onderwerpen, gepresenteerd aan meerdere belanghebbenden (zoals geneeskundestudenten, tandartsen, apothekers, huisartsen, patiënten en HIV-behandelende artsen).

Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem gerust contact op met de Gilead medisch contactpersoon voor HIV, Michael Wilcox.

AMC Medical Research B.V.
Dr. Marc van der Valk

Voorkeuren van mensen met HIV en zorgverleners voor het kiezen van een langwerkend regime (LAR)

De introductie van LAR biedt een uitbreiding van behandelopties en de mogelijkheid om de frequentie van de behandeling voor mensen die leven met HIV (PWH) te verminderen. Het perspectief van de zorgverlener is cruciaal bij het sturen van behandelbeslissingen voor PWH. AMC Medical Research B.V. wil de voorkeuren van PWH voor zowel huidige als toekomstige LAR-opties evalueren en de bereidheid van zorgverleners onderzoeken om deze opties met PWH te bespreken. Bovendien zal de studie achtergrondkenmerken onderzoeken die samenhangen met de bereidheid om LAR te overwegen.

Om deze aspecten te onderzoeken, zal een keuze-experiment worden uitgevoerd. Deze kwantitatieve techniek is ontworpen om individuele voorkeuren vast te leggen en de relatieve relevantie van verschillende kenmerken van LAR te bepalen. Deze kenmerken omvatten de toedieningswijze, frequentie van toediening, risico op virale resistentie, risico op bijwerkingen, plaats van toediening en flexibiliteit voor uitgestelde dosering.

Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem gerust contact op met de Gilead medisch contactpersoon voor HIV, Michael Wilcox.

Maastricht Universiteit, Faculty of Health, Medicine, and Life Sciences
Assistant Professor dr. Sarah Stutterheim

TikTok voor HIV

Dr. Stutterheim onderzoekt de psychosociale aspecten van HIV over het gehele continuüm, van primaire preventie tot testen, zorgkoppeling, start met behandeling en therapietrouw. Ze onderzoekt ook uitgebreid de kwaliteit van leven onder mensen met HIV en de sociale betrokkenheid bij inspanningen om HIV te genezen, met als doel het veld te verschuiven naar een ethische en rechtvaardige HIV-genezing voor iedereen.

Het stigma rond HIV en HIV-preventief gedrag (bijvoorbeeld het gebruik van pre-expositie profylaxe, PrEP) blijft hoog, ook onder jongeren. Jongeren gebruiken steeds vaker internet om zichzelf te informeren over seksuele gezondheid. De ontwikkeling van een sociale media-campagne via TikTok zou de betrokkenheid van jongeren bij HIV-preventief gedrag kunnen vergroten en HIV normaliseren in een populatie die een aanzienlijke invloed zal hebben op hoe HIV de komende jaren wordt gepercipieerd. Deze campagne zal zich onder andere richten op het verstrekken van informatie aan het algemene publiek over preventiemethoden voor HIV en de verschillende behandelopties die beschikbaar zijn voor patiënten die met HIV leven. Daarnaast zullen mogelijke veranderingen in kennis over HIV, als gevolg van nieuwe gepubliceerde informatie, worden geëvalueerd. De TikTok-campagne wordt ontwikkeld in samenwerking met SOA Aids NL en jongvolwassenen.

Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem gerust contact op met de medisch contactpersonen van Gilead voor HIV, Marjolein Poen of Reon van Dyk.

Universiteit Maastricht
Dr. Tom Gevers

MyLiverCoach

De MDL-afdeling van het MUMC streeft ernaar de holistische controle van levercirrose in Nederland te verbeteren door strikte controle van klinische en door patiënten gerapporteerde uitkomsten, levensstijl- en psychosociale risicofactoren. Striktere controle van symptomen, door de implementatie van telemedicine (eHealth) in de routinezorg voor levercirrose, kan mogelijk het gebruik van zorg voor levergerelateerde complicaties verminderen.

Het doel is om een telemedicine-systeem te ontwikkelen voor patiënten met levercirrose in de dagelijkse klinische praktijk, met behulp van een gestructureerde aanpak die voortbouwt op MyIBDCoach, een e-health tool die specifiek is ontwikkeld voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De haalbaarheid van het systeem zal worden getest, evenals het effect op opnames, poliklinische bezoeken en ziekte-uitkomsten.

Voor meer informatie over dit project, leest u meer op https://stichtingmijncoach.nl/coaches/mijnlevercoach-zorgprofessional. Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem gerust contact op met de Gilead medische contactpersonen voor HIV, Marjolein Poen of Reon van Dyk.

Oncologie-grants

Stichting VUmc
Dr. Inge Konings & Anna Visser, Amsterdam UMC

Een zingevingsgesprek voor patiënten die lang leven met een ongeneeslijke vorm van kanker ​

Amsterdam UMC is een toonaangevend medisch centrum dat complexe hoogwaardige patiëntenzorg, innovatief wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de volgende generatie zorgprofessionals combineert. Zij geloven dat praktijk, onderzoek en onderwijs hand in hand moeten gaan, waarbij elk het andere vormgeeft en informeert. Hun missie is: Samen ontdekken we de gezondheidszorg van morgen.

Het project ‘Een zingevingsgesprek voor patiënten met langdurige ongeneeslijke kanker’ is een voorbeeld van de combinatie van patiëntenzorg, innovatie en onderwijs. Patiënten met langdurige ongeneeslijke kanker vormen een groeiende groep vanwege recente therapeutische vooruitgangen in behandeling. Deze patiënten kunnen niet meer genezen worden, maar kunnen verwachten lange tijd met hun diagnose te leven, wat existentiële vragen kan oproepen. Tot nu toe is er geen interventie specifiek ontworpen voor deze patiënten die zich richt op de existentiële dimensie. Een zingevingsgesprek kan patiënten helpen hun bronnen van zingeving te valideren, wat hen kan helpen om te gaan met existentiële vragen. Bovendien heeft een zingevingsgesprek tot doel zorgverleners te onderwijzen over de existentiële behoeften van patiënten. Het doel van dit project is niet alleen om de interventie te ontwikkelen en te evalueren met patiënten en zorgverleners, maar ook om de implementatie van het hulpmiddel in de klinische praktijk te verkennen.

Het onderzoeksteam in het Amsterdam UMC bestaat uit de volgende leden:

  • Anna Visser (Physician researcher, department of Medical Oncology)
  • Lenneke Post (Senior researcher, department of Spiritual Care)
  • Inge Konings (Medical Oncologist, department of Medical Oncology)
  • Lia van Zuylen (Professor of Clinical Palliative Care)
  • Joost Dekker (Professor emeritus of Allied Health Care at the Department of Psychiatry and the Department of Rehabilitation Medicine)

Voor meer informatie over ondersteuning van grants, neem gerust contact op met de Gilead medisch contactpersoon voor oncologie, Debby Thijs.

BE-UNB-1379