Het traject van de patiënt met CAR-T celtherapie begrijpen is cruciaal voor degenen die deze optie overwegen. Hier volgen de belangrijkste stappen van het proces.
CAR T celtherapie is een vorm van celtherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van uw eigen lymfocyten (T-cellen) om uw lymfeklierkanker te bestrijden.
Uw T-cellen worden afgenomen door middel van een procedure die leukaferese wordt genoemd.
De T-cellen worden naar een laboratorium gestuurd waar ze genetisch worden gewijzigd om een chimere antigeenreceptor (CAR) tot expressie te brengen.
Vóór het weer injecteren van de CAR-T cellen wordt een lichte chemotherapie toegediend om het lichaam van de patiënt voor te bereiden.
De gewijzigde cellen worden door middel van een intraveneus infuus weer in uw lichaam ingebracht.
Uw behandelteam zal u controleren op mogelijke bijwerkingen en zal u adviezen geven om u te helpen de mogelijke bijwerkingen zo goed mogelijk onder controle te houden.
Hoe het werkt
Aan het genetische materiaal van de T-cellen wordt een nieuwe genetische code toegevoegd. Als gevolg hiervan, verschijnt er een specifieke receptor, een chimere antigeenreceptor (CAR) op het oppervlak van de T-cellen. Uw CAR-T cellen worden door middel van een infuus weer aan u toegediend. Dankzij deze CAR receptor zijn de T-cellen uitgerust om kankercellen op te sporen en er contact mee te maken. Als gevolg daarvan worden de T-cellen actief, doden ze de kankercellen en zorgen ze voor een actiever immuunsysteem.
Het productieproces tussen het moment waarop de T-cellen worden afgenomen en het moment waarop de CAR-T cellen weer intraveneus worden toegediend, kan enkele weken in beslag nemen. Vóór de infusie van de CAR-T cellen krijgt u een lichte vorm van chemotherapie, namelijk chemotherapie voor lymfodepletie.
Uw behandelteam blijft u opvolgen door regelmatige gezondheidsonderzoeken uit te voeren.
De CAR-T behandeling wordt momenteel hoofdzakelijk gebruikt voor bloedkanker en lymfeklierkanker. Er lopen talloze klinische studies om te bepalen of CAR-T behandeling ook effectief is tegen solide tumoren.
Het hele proces, vanaf het afnemen van de T-cellen tot het opnieuw toedienen ervan, kan enkele weken in beslag nemen. CAR-T behandeling wordt hoofdzakelijk gebruikt voor bloedkanker en lymfeklierkanker, maar er lopen talloze studies om de werkzaamheid ervan ook te testen tegen solide tumoren.
Zoals alle behandelingen tegen kanker kan CAR-T behandeling bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen kunnen onder controle worden gehouden met medicijnen die tijdelijk moeten worden gebruikt.
Sommige symptomen kunnen mild lijken, maar snel verergeren. Als ze niet worden behandeld, kunnen ze ernstige complicaties veroorzaken. Het is zeer belangrijk om uw arts ONMIDDELLIJK in te lichten als u een van deze bijwerkingen krijgt of als u de indruk heeft dat de symptomen verergeren.
Download hier de brochure om meer te weten te komen over de specifieke bijwerkingen.
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen referentiecentra en behandelcentra voor de CAR-T behandeling. In België zijn verschillende centra in dit soort behandeling gespecialiseerd.
Referentiecentra
Behandelcentra
Hier is een kaart met referentie- en behandelcentra voor CAR-T in België:
Het is geruststellend om te weten dat de referentie- en behandelcentra nauw samenwerken. Zelfs als u wordt behandeld in een ander centrum dan waar u gewend bent behandeld te worden, zal uw vertrouwde behandelteam u op afstand blijven opvolgen. Uw verblijf in het behandelcentrum is van korte duur, en u kunt daarna weer naar huis. In België zijn de afstanden kort, waardoor uw naasten gemakkelijk bij u op bezoek kunnen komen, waar u ook wordt behandeld.
DownloadCAR-T- celtherapie is een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van de behandeling van lymfoom. Inzicht hebben in het traject van de patiënt, het werkingsmechanisme van de behandeling, de mogelijke bijwerkingen en de beschikbare behandelopties is van essentieel belang om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen.
We moedigen u aan om vragen te stellen aan uw hematoloog over toegankelijke behandelingen.
Uw arts kan u gepersonaliseerde informatie verstrekken en bepalen of de behandeling is afgestemd op uw situatie. Lees voor meer informatie onze andere pagina’s over lymfoom en de behandelingen ervan. Praat erover met uw hematoloog.
BE-UNB-1303